Grönbetes-höns

Förutom att äggen blir nyttigare och hönsen mår bättre av att flyttas runt på nytt bete hjälper det också till att förbättra markerna. Hönsens krafsande ger plats åt återväxten och får undan mossa och dött material samtidigt som deras gödsel tillför näring.

I de flyttbara husen har hönsen sina sittpinnar där de sover, reden de lägger sina ägg i samt vatten. Utanför huset där de tillbringar större delen av tiden har de mat och vatten samt möjlighet till skugga under huset eller markisen. Möjligheten att gömma sig där under är också viktigt för att snabbt kunna undvika eventuella rovfåglar.

 

Våra ägg är också lika säkra att äta råa eller löskokta som äggen från butik, då vi precis som de större ägg-producenterna regelbundet testar för salmonella. Detta görs enligt rutiner från Länsstyrelsen av oss själva regelbundet samt en gång per år av veterinär.

 

 

 

 

 

 

Äggen kontrolleras och paketeras för hand då vi också lyser äggen för att upptäcka eventuella fel som sprickor eller luftbubblor som släppt från skalet. Sedan stämplas äggen och paketeras i flak och kartonger för leverans direkt till kund.

 

 

*(sammanfattning av studien kan läsas här)